Siirry sisältöön
Pyhävuoren kivet ja seinät
250,00 € / 3 h

Kristiinankaupungin Pyhävuori hallitsee maisemaa ja kantaa rinteillään paljon hienoja yksityiskohtia.

Pohjanmaan maakunnan huipulta löytyy upea kivipelto, jonka muotoihin jääkausi ja sitä seuranneet vedet ovat jättäneet jälkensä. Vastaikkaisella rinteellä jylhä Saunaseinä ottaa vastaan laskevan auringon säteet. Hieman sivummalla vanhaan kallioon pureutuu kapea kuru, jonka ympärillä nousee kallioimarteiden ja rikkijäkälän koristelemia jyrkänteitä.

Kirkkaalla säällä lännessä siintävä meri rajaa metsäisen maiseman sijoilleen. Kesän aurinkoisina päivinä kalliot hehkuvat kuumina, mutta pitkän talven jälkeen kylmyys hohkaa kivistä pitkälle kevääseen.

Kevätiltaisin lähimetsän pöllöjen huhuilu kimpoaa hienosti kallioista. Keväällä kallioiden ja niiden juurella leviävässä lehdossa laulavat rastaat. Metsot viihtyvät kalliomännikössä ympäri vuoden. Kesän tunnelmaan kuuluvat läheltä löytyvät salaperäisen siperiankärhön kukat.

Pyhävuoren luonto tarjoaa hienoja elämyksiä varhaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn, eikä maisemia tarvitse unohtaa talvellakaan. Vahvimmat luontoelämykset Pyhävuoren rinteiltä löytyvät retkeilemällä kiireettömästi ajan kanssa. Tällaisen retken tunnelmaan sopii hyvin nuotiolla tai kalliojyrkänteen juurella nautitut retkikahvit.

Mikäli kaipaat aktiivisempaa otetetta luonnossa liikkumiseen, niin Pyhävuori sopii hyvin myös sinun kohteeksi. Monipuoliset, vaihtelevat kuntoradat antavat paljon mahdollisuuksia vauhdikkaaseen kävelyyn, juoksuun, pyöräilyyn tai hiihtoon eli aktiiviseen liikkumiseen ja urheiluun.

Kierros Pyhävuoren kivien ja seinien seuraan on parhaimmillaan keväästä syksyyn, mutta reittiin voi usein tutustua myös talvella. Aikaisin kevätaamulla tai myöhään kesäyöllä luonto näyttäytyy eri valossa kuin keskipäivän retkellä.

Pyhävuoren retkeen on helppo liittää vierailu lähivuorella sijaitsevaan Susiluolaan, jossa voidaan tutustua luolan herättämiin hieman kiistanalaisiin tulkintoihin.

Kristiinankaupungissa on myös muita hienoja luontokohteita (Pohjoislahti, Tiilitehtaanmäki, Peruksen Storholmen, Siipyy), joihin järjestetään monenlaisia retkiä.