Siirry sisältöön
220,00 € / 3 h

Kristiinankaupungin Pyhävuori hallitsee maisemaa ja kantaa rinteillään paljon hienoja yksityiskohtia.

Pohjanmaan maakunnan huipulta löytyy upea kivipelto, jonka muotoihin jääkausi ja sitä seuranneet vedet ovat jättäneet jälkensä. Vastaikkaisella rinteellä jylhä Saunaseinä ottaa vastaan laskevan auringon säteet. Hieman sivummalla vanhaan kallioon pureutuu kapea kuru, jonka ympärillä nousee kallioimarteiden ja rikkijäkälän koristelemia jyrkänteitä.

Kirkkaalla säällä lännessä siintävä meri rajaa metsäisen maiseman sijoilleen. Kesän aurinkoisina päivinä kalliot hehkuvat kuumina, mutta pitkän talven jälkeen kylmyys hohkaa kivistä pitkälle kevääseen.

Kevätiltaisin lähimetsän pöllöjen huhuilu kimpoaa hienosti kallioista. Keväällä kallioiden ja niiden juurella leviävässä lehdossa laulavat rastaat. Metsot viihtyvät kalliomännikössä ympäri vuoden. Kesän tunnelmaan kuuluvat läheltä löytyvät salaperäisen siperiankärhön kukat.

Pyhävuoren luonto tarjoaa hienoja elämyksiä varhaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn, eikä maisemia tarvitse unohtaa talvellakaan. Vahvimmat luontoelämykset Pyhävuoren rinteiltä löytyvät retkeilemällä kiireettömästi ajan kanssa. Tällaisen retken tunnelmaan sopii hyvin nuotiolla tai kalliojyrkänteen juurella nautitut retkikahvit.

Mikäli kaipaat aktiivisempaa otetetta luonnossa liikkumiseen, niin Pyhävuori sopii hyvin myös sinun kohteeksi. Monipuoliset, vaihtelevat kuntoradat antavat paljon mahdollisuuksia vauhdikkaaseen kävelyyn, juoksuun, pyöräilyyn tai hiihtoon eli aktiiviseen liikkumiseen ja urheiluun.

Kierros Pyhävuoren kivien ja seinien seuraan on parhaimmillaan keväästä syksyyn, mutta reittiin voi usein tutustua myös talvella. Aikaisin kevätaamulla tai myöhään kesäyöllä luonto näyttäytyy eri valossa kuin keskipäivän retkellä.

Pyhävuoren retkeen on helppo liittää vierailu lähivuorella sijaitsevaan Susiluolaan, jossa voidaan tutustua luolan herättämiin hieman kiistanalaisiin tulkintoihin.

Kristiinankaupungissa on myös muita hienoja luontokohteita (Pohjoislahti, Tiilitehtaanmäki, Peruksen Storholmen, Siipyy), joihin järjestetään monenlaisia retkiä.

  • Taikapolku Pyhävuoren kalliometsissä - Taikapolun retkillä liikutaan Kristiinankaupungin Pyhävuoren vaihtelevilla poluilla.
  • Taikapolku Pyhävuoren seinillä ja kivillä - Pyhävuoren jylhillä kallioilla on hienoja jyrkänteitä ja kapeita rotkoja.
  • Taikapolku Pyhävuoren seinillä ja kivillä - Ilta-aurinko värittää Pyhävuoren jyrkänteet lämpimän punaisilla sävyillä. Retkikahvit sopivat hyvin tunnelmaan.
  • Taikapolku Pyhävuoren seinillä ja kivillä - Taikapolku vie Pyhävuoren retken hetkeksi laavulle, mikäli tauko tuntuu tarpeelliselta.
  • Taikapolku Pyhävuoren seinillä ja kivillä - Keväällä Taikapolun retki paljastaa Pyhävuoren jyrkänteiden ja louhikoiden säilömät jäät pitkäälle keväääseen.
  • Taikapolku Pyhävuoren seinillä ja kivillä - Pyhävuoren rinteillä on monenlaisia kivipeltoja, joista osa kuuluu lähimaakuntien laajimpiin ja näyttävimpiin.
  • Taikapolku Pyhävuoren seinillä ja kivillä - Pyhävuoren rinteillä on helppo liikkua Taikapolun opastuksella.
  • Taikapolku Pyhävuoren seinillä ja kivillä - Hetki nuotiolla juhlistaa Taikapolun retkeä Pyhävuoren seinille ja kiville