Siirry sisältöön
220,00 € / 3 h

Eteläinen Pohjanmaa tarjoaa hienot edellytykset retkeilyyn lintupaikoilla ympäri vuoden. Vaihtelevat maisemat erämaisista soista ja metsistä merenlahtien rehevyyteen suosivat monipuolista lintulajistoa. Retkillä voidaan nauttia lintupaikkojen tunnelmasta tai opetella tunnistamaan lintuja.

Linturetkelle nimissä voidaan kävellä leppoisasti lintuja etsien. Parhaille lintupaikoille voidaan asettua myös pidemmäksi aikaa hyvien eväiden kanssa. Valoisina kesäöinä nautitaan tunnelmasta kaikin aisten, kun kevätöiden pöllöretkillä keskitytään hieman erilaisiin tunnelmiin. Upottavat suot ja jokivarsien lumiset rinteet tarjoavat myös liikkunnallisia haasteita. Autolla tai polkupyörällä ehtii laajemmalle kierrokselle. Joskus ikimuistoisella linturetkellä voidaan jäädä kokonaan ilman havaintoja linnuista. Elämyksiä yhtä kaikki!

Vuodenajat liikuttavat lintuja ja lintujen perässä retkeilijää. Paikallistuntemus ja kokemus linnuista avaavat uusia näkymiä myös tuttuun maisemaan.

Talvi on parhaimmillaan avoimina virtaalla sulapaikoilla pienemmillä puroilla ja isommilla koskilla, joissa hienoja maisemia elävöittävät talviuinnin hallitsevat koskikarat. Saukkojen ja majavien liikkeistä kertovat lumijäljet. Talvella lintuja löytyy helpoiten taajamien lintulaudoilta, mutta lauhoina talvina avoimena pysyvällä merellä lintujen liike ei lopu missään vaiheessa. Talvinen retki voidaan suunnitella esimerkiksi koskikarojen suosimiin maisemiin.

Kevät tuo vauhtia lintuvuoteen. Kevätöiden pöllöretkillä tunnelma on vahva. Hanhipelloilla aika vierähtää nopeasti hanhien, joutsenien ja monien pienempien muuttajien liikeitä seuratessa. Rannikon muuttopaikoilla kevään liike näkyy vahvimmin. Rannikon ja sisämaan kosteikot heräävät eloon ja keräävät linnut esille. Lintujen pesinnät etenevät nopeasti ja pöllöpoikaset lähtevät liikkeelle. Keväiset retket voidaan aloittaa esimerkiksi pöllöjen seurassa.

Kesä on lintumaailmassa kasvun aikaa, sillä pesintäkausi etenee nopeasti. Metsien ja peltojen linnut ovat aktiivisesti liikkeellä. Viimeiset yölaulajat saapuvat elävöittämään kesäyön konsertteja, joten jokilaaksot ja karut kehrääjäkankaat houkuttelevat kesäyöhön. Soiden elämä on vilkkaimillaan ja linnut ännekkäitä. Kiireisimmät pesijät ottavat parhaan kesän kynnyksellä suunnan takaisin etelään. Esimerkiksi kesäyön tunnelma pitää kokea itse.

Syksy kerää lintuja isompiin parviin pelloille ja erilaisille vesille. Parhaina päivinä rannikon muuttopaikoilla on hurja ruuhka, eikä tunnelmasta jäädä paitsi sisämaassakaan. Syksyn parasta antia tarjoavat kurkipellot ja loppusyksyn merenlahden, joille joutsenet kerääntyvät. Syysöisin tutkitaan pöllöjen vaellusta. Syyspäivinä voidaan lähteä esimerkiksi kurkien seuraan.

Jokainen retki suunnitellaan toiveiden ja lintutilanteen mukaan

  • Taikapolku linturetket - Pöllöt kiehtovat. Salaperäiset öiden asukit näyttäytyvät harvoin, joten kovin moni ei ole päässyt tutustumaan niihin tarkemmin. Taikapolku järjestää myös keväisiä pöllöretkiä.
  • Taikapolku linturetket - Kevät on Taikapolku linturetkien parasta aikaa, jolloin nähtävää riittää kaikille linnuista kiinnostuneille.
  • Taikapolku linturetket - Kesäisin pesinnät pitävät pöllöemot kiireisinä. Taikapolun linturetkillä voi voivat kurkistamaan pikaisesti pöllöjen kotielämään.
  • Taikapolku linturetket - Kesäiset suot ovat täynnä elämää. Kapustarinnan haikea vihellys värittää myös Taikapolun retkiä lintusoille.
  • Taikapolku linturetket - Kesäisillä soilla on monia kiehtovia lajeja, joista keltavästäräkin värit erottuvat edukseen. Lajiin voi törmätä esimerkiksi Kauhanevan pitkoksilla.
  • Taikapolku linturetket - Syksyillä pelloilla liikkuu paljon muuttomatkalle valmistuvia lintuja. Suuret kurkiparvet luovat syksyyn hienon tunnelman uljaalla olemuksellaan ja hienoilla äänillään.
  • Taikapolku linturetket - Talviset koskikara ja niiden sulapaikat luovat talveen hienoa tunnelmaa, jonka jälkeen tekee mieli lähteä avantouimaan - tai lämpimänä hehkuvan takan ääreen.